Sko

Dyrevennlige sko

Vet du om du har dyrevennlige sko?

Visste du at mange av skoene du kjøper er faktisk lagd av katte- og hundeskinn? Det er en ekkel tanke, men det er dessverre sant. Dyrevennlige sko er dessverre ikke så sjeldent.
Over halvparten av sko som selges i Norge stammer fra land der dyrevelferd ikke står spesielt sterkt.

Flere titalls millioner hunder og katter slaktes hvert år i Asia. Skinn fra disse dyrene er ikke like slitesterk som kuskinn, men kan brukes på innsiden av skoene, eller som såkalt ortopedisk skinn. I land der man spiser hunder og katter har folk tro på at kjøttet smaker bedre og gir bedre potens (ereksjon) hvis hund eller katt lider like før døden, slik dyret utskiller mye adrenalin i blodet. Derfor er slaktemetodene grufulle. Lucky puppy

MEN, det finnes faktisk veldig mange sko nå som ikke er lagd av dyreskinn, det gjelder å bare se etter merkelappen inne i skoen. Både Din sko, Skoringen, DNA, XXL og flere andre butikker har alltid dyrevennlige sko. Syntetiske ventilerende materialer puster lett og slipper ut svette, de holder regn og fuktighet ute, slik at du holder deg tørr og varm på føttene. Du kan vaske dem i maskin slik du unngår den sjenerende svettelukten.

Hvordan vet man at skoene er skinnfri, uten lær? Alle sko har en liten lapp, en etikett, der det står hvilke materialer skoene er laget av: Ekte skinn (lær), syntetiske materialer (fuskeskinn) og tekstiler. Lappen er enten sydd fast ved glidelåsen eller limet på inner- eller yttersålen. Det er bare å finne etiketten og lese symbolene Symbolet man vil velge er samme merke som er på sorten «ruter» i en kortstokk, da er man på den sikre siden. Over halvparten av skoene vi har i Norge kommer fra land der dyrevern ikke står spesielt sterkt. Velger du skinnsko, risikerer du med det å finansiere dyreplageri.

Skal du for eksempel på fjellet, så kan jeg anbefale sko av merket Salomon. De er helt fri for dyreskinn, men er fortsatt fantastisk god kvalitet på.

 

Hvordan vite om du kjøper dyrevennlige sko?

Det beste du kan gjøre er å droppe sko av ekte lær og skinn. Er dette for vanskelig, velg sko av økologisk eller opprinnelsesmerket lær og skinn.
Hva er galt med lær og skinn? Nærmest ingen kan garantere dyrevennlige kilder for varene. Lær og skinn er hverken dyrevennlig eller bærekraftig.

Norge tillater fortsatt import av skinn fra hund og katt, mens EU har innført forbud. Mesteparten av skinnsko kommer fra Asia, med litt annerledes dyreverntradisjoner enn i vesten.