Strekker seg mot lyset

Lyset spiller en viktig rolle for ikonmalere. Ikoner males i flere fargenivåer som begynner på det mørkeste nivå og strekker seg til det lyseste. Ikonene betyr mye for kulturene som de er en del av og interessen for å male ikoner er økende.

Å male ikoner er veldig godt!
Det å kunne trekke seg tilbake fra hektiske dager og gå inn i en atmosfære fra en helt annen tid skaper indre ro og konsentrasjon, forteller Nikol Konstante.
Ikonmalekunsten har en stadig økende interesse i Norge og Skandinavia.

Maria Bebudelseskirke, som tilhører den gresk-ortodokse menighet, ligger midt i Oslo og er et samlingssted for mange som studerer ikonkunst. Under kyndig undervisning fra Nikol Konstante males de vakreste bysantinske ikoner.
Tilpasset den enkelte Undervisningen i ikonkunsten går i forskjellige undervisningstrinn.

Trinnene tilpasses i vanskelighetsgrad til den enkelte student. Det er også en teoriundervising til hvert trinn, slik at studenten får en helhetlig innføring i ikonkunsten.Niko
Mange studenter lager selv sine egne ikonplater. Prepareringen av de minst 12 lagene med gesso er en krevende teknikk, som gjøres for å få et optimalt godt underlag.
Platene er kostbare og kan lages selv eller kjøpes fra andre malere.

I reproduksjonen av de gamle, vakre bysantinske ikonene er det viktig å komme så tett på originalen som mulig, både i farge og tegning. Mange ikoner har fått skader, brister, områder med avskallet maling, uklare konturer eller de kan mangle en del. Det er et spennende arbeide gjennom prosessen med å overføre motivene til ikonplaten. Det er en fordel med tegneøvelser i stil, geometri og komposisjonsanalyse.

Teknikk og materialer
Mal med mårhårpensler og bruk riktig penselstørrelser, det gir best resultat.
– Det er en magisk prosess å forfylle med ekte 23,75 karat gull på ikonet, sier Nikol Konstante. Ikonmaleteknikken benytter en blanding av pigmenter og eggtempera malemedium. Pigmentblanding er et spennende og tidkrevende arbeid. Det en viktig del av prosessen.

Fra første kurs legges det vekt på kunnskaper i fargelære.
I tillegg gjøres øvelser på eget ark, for å sammenligne fargen med forbildet det males etter. Det er flere trinn i malingen av figurene, samt forskjellige teknikker som brukes til å male ansikt, hender, føtter, hår og skjegg, interiør, bygninger, englevinger og høy lys. De fleste ikoner har tekst, glorie, stjerner eller andre vakre detaljer.
Det er en fordel å øve penselstrøk på eget ark. På kursene arbeider studentene på alle undervisningstrinn sammen. Det gir inspirasjon og mangfold i kursene.
– Uansett hvor mye jeg jobber, er det alltid noe jeg kan forbedre i et ikon. For meg er det en levende gjenstand, som i tillegg bærer en høy kunstnerisk verdi og mange timers arbeid, avslutter Nikol.

Posted in Uncategorized | Comments Off on Strekker seg mot lyset